Pörbölyi Népdalkör és Citerazenekar Egyesület
             

A Pörbölyi Népdalkör és Citerazenekar elődje a hagyományörző együttes dalos kedvű asszonyaiból szerveződött 1982-ben.

Első komoly megmérettetésükre 1987-ben Dombóváron került sor. Itt a zsűri  kiváló minősítéssel jutalmazta a kórust. A dalcsokrok összeállításában már a  kezdeti időktől segített Bogár István , a jeles Sárköz-kutató. Az első siker után rendszeres részvevőivé váltak a két évente megrendezésre kerülő országos minősitőknek , de számos más rendezvényem is szerepelnek a mai napig. Az elmúlt 20 év alatt minden alkalommal ARANY minősítést szereztek, s az utóbbi három ciklusban ARANY PÁVA-díjjal is jutalmazta a KÓTA zsűrije az együttes munkáját.

1989-ben a MAGYAR RÁDIÓ felvételt készített dalaikból , majd a következő évben résztvettek a Zenei Világnap élő hangversenyén. Ezen kívül rendszeres résztvevői a helyi , megyei és országos rendezvényeknek , mint pl. a Cinegemadár népdaléneklési verseny vagy az ARANY PÁVA-díjas együttesek országos találkozója , ill. a Sárközi lakodalom. Időközben a kórus tagjai folyamatosan cserélődnek, de átlagosan 10-14 a kórustagok száma. 1991-től citerások is kiegészítik a csoportot. 1994 óta Antal István ny.főiskolai adjunktus látja el a művészeti feladatokat. Ennek köszönhetően már nem csak Sárközi és Tolna megyei dalcsokrok szerepelnek a repertoáron , hanem somogyi , dél-balatoni, Balaton-felvidéki, bakonyi , szigetközi és Kalocsa környékiek is.
 
A 2007-es év jubbileum a kórus életében , hiszem fennállásuk 25-ik évfordulóját ünnepelték.Ez alkalomból június 23-án nagyszabású ünnepséget rendeztek a  Hagyományörző Egyesülettel karöltve. Továbbá megjelent egy , a 25 év munkáját összefoglaló CD válogatás is.

          
Az oldalt készítette és frissíti: Takaró János: takaro@takaro.hu